'Vieraan geenin siirtäjänä eli vektoreina voivat olla plasmidit tai virukset. Siirtogeenisiä bakteereja voidaan käyttää myös monien teollisuuden tarvitsemien proteiinien valmistukseen. Bakteeriin siirrettävää geeniä voidaan "räätälöidä" muuttamalla joitakin sen nukleotideja ja näin saadaan sen avulla tuottettava proteiini joiltakin ominaisuuksiltaan käyttötarkoitukseen sopivamnmnaksi.
Kun tehdään siirtogeenisiä eläimiä, siirrossa käytetään yleensä mikroinjektioita, sähköpulsseja, viruksia tai liposomeja.
Mikroinjektiota käyttäessä geeni siirretään mikroskoopin alle erittäin ohuen lasiputken kautta eläimen munasoluun. Isäntäeliöille tyypilliset virukset ovat nekin erittäin käyttökelpoisia vektoreita. Myös fosfolipidikalvon muodostamaa pientä kalvorakkulaa, liposomia, jonka sisällä on DNA:ta, käytetään vieraan perintöaineksen siirtämisessä nisäkässoluihin.
Poistogeeninen eläin saadaan aikaan tekemällä jokin sen geeneistä käyttökyvyttömäksi. Yleisimmin käytetty poistogeeninen nisäkäs on hiiri.
Mikroinjektio |
Kasveihin tehtävän siirron vektorina käytetään tavallisesti maaperästä yleisenä elävää agrobakteeria. Kun geenejä siirretään kasveihin, voidaan käyttää myös geenipyssyksi kutsuttua laitetta.
Yleensä vain osa tehdyistä geenisiirroosta onnistuu. Siirrettävän geenin yhteyteen liitetään usein ns. merkkigeeni, jonka ilmentyminen on helposti havaittava osoitus myös varsinaisen geenisiirron onnistumisesta. Geenin ilmentymisellä tarkoitetaan, että geenin emäsjörjestyksen mukaisesti syntyy lähetti RNA:ta, jonka perusteella solu tuottaa solulimassaan vastaavaa proteiinia.
Ensimmäinen kloonattu lammas Dolly |
Kloonaaminen on termi, jota käytetään niin geeni-, solu- kuin yksilötasollakin. Geenien kloonamisella tarkoitetaan geeni eristämistä ja monistamista bakteeriviljelmän tai PCR:n avulla.
Yksilötasolla kloonamisella tarkoitetaan perimältään samalaisten yksilöiden tuottamista. Nisäkkään lisääntymiskloonaamisen tarkoituksena on tuottaa perimältään täysin samanlainen yksilö jostain toisesta yksilöstä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti