perjantai 7. marraskuuta 2014

12. Yksilön tunnistaminessa käytetään uusia keinoja

Ihmisen voi tunnistaa biologisten ominaisuuksien, kuten kasvojen piirteiden, silmien iiristen, sormenjälkien tai puheäänen perusteella. Tätä biologisiin ominaisuuksiin perustuvaa tunnistusta kutsutaan biometriseksi tunnistukseksi. Biologisten tunnisteiden etuna on se, että ne kulkevat aina mukanana, eikä niitä voi unohtaa, hukata tai varastaa. Biologisilla tunnisteilla voidaan korvata mm. avaimet, kulkuluvat ja salasanat, ja niitä voidaan käyttää passeissa, ajokorteissa ja luottokorteissa.


Oikeuslääketieteessä ja rikostutkimuksessa käytetäänn DNA-yksilötunnistusta. Yksilöiden DNA-tunnistuksessa käytetään geenien ulkopuolisia DNA:n toistojaksoja, koska niissä esiintyy runsaasti perinnöllistä muuntelua. Eripituisista DNA-pätkistä muodostuu kullekin henkilölle yksilöllinen koodi eli DNA-tunniste.


Yksilön tunnistamisessa voidaan käyttää mitä tahansa elävän tai kuolleen yksilön soluja, koska DNA on samanlaista niissä kaikissa. DNA-tunnistusta käytetään rikostutkimuksiin, isyystesteihin, sukulaisuuden selvittämiseen, uhrien ja lajien tunnistamiseen, eliöiden alkuperän selvittämiseen ja muuntogeenisten eliöiden tunnistukseen. 

Rikostutkimuksissa tunnistukseen tarvittava näyte saadaan esim. hiuksesta, verestä, syljestä, spermasta tai uhrin kynnen alta tai tupakan tumpista löytyneistä soluista.

Lähteet: oppikirja, google kuvahaku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti