perjantai 14. marraskuuta 2014

14. Teollisuudessa ja ympäristöteknologiassa hyödynnetään bioteknologiaa

Bioteknologiaa käytetään nykyään monella tavalla teollisuudessa. Kemianteollosuudessa uusilla tuotantoprosesseilla pyritään säästämään energiaa, raaka-aineita ja ympäristöä. Elintarviketeollisuudessa bioteknologiaa sovelletaan esim. maitotuotteiden ja oluen valmistuksessa ja sen menetelmin parannetaan elintarvikkeiden ja niiden raaka-aineiden ominaisuuksia.

Kemianteollisuus
Entsyymejä käytetään muun muassa elintarvike-, pesuaine-, puunjalostus- ja tekstiiliteollisuudessa. Teollisuuden käyttämien entsyymien tuottamiseen käytetään bakteereita ja homeita, joita kasvatetaan biorektorien eli fermentorien kasvatusliuoksissa. Mikrobit soveltuvat hyvin entsyymien tuotantoon, koska ne kasvavat nopeasti pienellä ravintoainemäärällä ja pystyvät tuottamaan pieneen kokoonsa nähden suuria määriä entsyymejä. Entsyymi kerätään talteen joko hajottamalla mikrobit tai eristämällä entsyymi mikrobien kasvatuslioksesta, minkä jälkeen entsyymi vielä puhdistetaan.

Pesuaineteollisuus

Eniten entsyymejä käyttävä teollisuudenala on pesuaineteollisuus, jonka osuus entsyymien maailman markkinoista on yli kolmannes. Pesuaineisiin lisätyt entsyymit hajottavat tärkkelystä (amylaasi), proteiineja (proteaasit) sekä rasvoja (lipaasit), ja saavat näin likatahrat irtoamaan. Suomi on puunjalostusteollisuudessa käytettävien entsyymien tutkimuksen ja kehittämisen edelläkävijämaa.

Elintarvikkeista pyritään bioteknologian menetelmin valmistamaan entistä maukkaampia, säilyvämpiä, terveellisempiä ja käyttötarkoitukseen paremmin sopivia. Hiivasolut käyttävät energianlähteenään taikinan sisältämiä hiilihydraatteja. Hapekkaissa oloissa hiivasoluissa vapautuu energiaa soluhengityksessä ja samalla syntyy hiilidioksidia. Sekä oluen että viinin valmistus perustuu hiivasoluissa tapahtuvaan alkoholikäymiseen. Meijeriteollisuudessa piimän, viilin, jogurtin ja juuston valmistus perustuu maidon sisältämän maitosokerin eli laktoosin käymiseen maitohapoksi maitohappobakteerien eli hapatteiden avulla.

Vähälaktoosisten tuotteiden valmistuksessa käytetään laktaasientsyymiä, joka pilkkoo maidon laktoosia. Elintasosairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien, ylipainon, diabeteksen ja syöpäsairauksien yleistyminen on vaikuttaut siihen, että kuluttajat ovat entistä enemmän kiinnostuneita ruuan terveellisyydestä.

Meijeriteollisuus

Maailmanlaajuinen ilmastonmuutos ja fossiilisten polttoaineiden väheneminen ovat jouduttaneet vaihtoehtoisten energiaratkaisujen etsimistä. Bioteknologian avulla kehitetään uusia ja tehokkaits menetelmiä, joilla valmistetaan biobolttoaineita. Biopolttoaineella tarkoitetaan eloperäisestä aineesta valmistettua polttoainetta ja siitä saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi. Ongelmana bioetanolin ja -dieselin tuotannossa on se, että niiden valmistuksessa käytetään ruuaksi kelpaavia raaka-aineita tai niitä viljellään ruuantuotantoon sopivilla alueilla.

Monet bioteknologian sovellukset edistävät sekä taloudellisesti että ekologisesti kestävää tulevaisuutta. Jätevesien biologiseen puhdistukseen on jo pitkään käytetty hajottajamikrobeja. Suomessa on vanhojen sahojen ja puunkäsittelylaitosten alla maaperää, joka sisältää runsaasti vaarallisia kemikaleja, kuten kloorifenolia. Parhaiten biopuhdistus sopii vähän saastuneen tai yhtä kemikaalia sisältävän maaperän puhdistukseen.

Lähteet: oppikirja, google kuvahaku

tiistai 11. marraskuuta 2014

13. Lääketieteessä kehitetään jatkuvasti uusia rokotteita ja hoitomenetelmiä

Ihmisen immuunijärjestelmän toiminta perustuu elimistölle vieraiden molekyylien eli antigeenien tunnistamiseen ja tuhoamiseen. Mikrobien lääkinnällisessä torjunnassa on tärkeää, että lääke vaikuttaa vain mikrobiin, ei tartunnansaajaan. Bakteeritautien hoidossa saavutetiin merkittävä edistysaskel, kun antibiootit löydettiin. Antibiootit ovat bakteerien ja homeiden valmistamia aineita. Antibioottien teho heikentyy, koska niille vastustukykyisiä bakteerikantoja kehittyy jatkuvasti bakteereissa tapahtuvan nopean perinnöllisen muuntelun seurauksena.

Antibiootti


Sekä bakteeri- että virustautien ennaltaehkäisynä käytetään rokotuksia eli aktiivista immuunisaatiota. Geenitekniikan avula valmistetaan entistä tehokkaampia ja turvallisempia rokotteita. Kun rorkotuksissa käytetään yhä pienempiä taudinaiheuttajan osia, ne eivät ain riitä aktivoimaan immuunijärjestelmää. Tästä syystä rokotteisiin lisätään tehosteaineita.

Biotekniikan avulla tuotetaan monia lääkeproteiineja, joita aiemmin eristettiin eläimistä tai vainajista. Tälläsisä ovat esim. diabeteksen hoidossa käytettävä insuliini ja lyhytkasvuisuuden hoidossa käytettävä kasvuhormoni. Bioteknisen valmistuksen etuina ovat valmisteen puhtaus ja prosessin tehokkuus. Nisäkkäät ovat hyviä, joskaan eivät kovin tehokkaita, lääkeaineiden tuottajia, koska periaatteessa maidon mukana voi erittää lähes mitä tahansa proteiinia. Syövän hoitoon on kauan käytetty sädehoitoa ja solunsalpaajia. Ne ovat kuitenkin epätarkkoja ja vaikuttavat syöpäsolujen lisäksi terveisiin soluihin haitallisesti.

Kantasolusta kehittyy erilaisia soluja

Eläinten avulla voidaan mallintaa ihmisissä esiintyviä perinnöllisiä sairauksia ja kehittää niihin uusia hoitokeinoja.
Solukorvaushoidolla korvataan potilaan tuhoutuneet tai toimimattomat solut terveillä soluilla.
Kantasolujen käytössä sairauksien hoidossa on vielä paljon tutkittavaa. Kantasolut saattavat jakautua hallitsemattomasti, mikä jojtuu niiden kyvystä tuottaa kromosomien telomeereja pidentävää telomeraasientsyymiä.

Ensimmäiset geenisiirrot tehtiin Yhdysvalloissa synnynnäistä immuunipuutostautia (ADA) sairastavalle lapsipotilaalle. Geenihoidossa hoitava geeni liitetään sopivaan vektoriin eli kuljettimeen. Virukset ovat hyviä geenikuljettajia, koska ne ovat evoluutionsa aikana sopeutuneet tunkeutumaan soluihin ja lisääntymään niissä.


Yhtenä geenihoidon ongelmana on, että geenisiirtoa ei osata tehdä kohdistetusti. Vektoriin voitaisiin liittää ns. postitusosoite, jonka avulla vektori tunnistaisi kuljetuksen kohteena olevan solun sen pintaproteiineista. Geenihoitoa saa käyttää vain sellaisten vakavien, kuolemaan johtavien tautien hoidossa, joihin ei ole olemassa muuta tehokasta hoitokeinoa.

Geenitestien avulla voidaan etsiä perinnöllisiä sairauksia, tunnistaa jonkin taudin oireeton kantaja tai kartoittaa vanhempien riski saada lapsi. Geenitietoja kerätään geenipankkeihin ja kudoksia ja soluja biopankkeihin.
Kudos- ja elinsiirtoihin liittyvien hylkimisreaktioiden vuoksi etsitään uusia menetelmiä. Yksi menetelmä on kudosteknologia, jossa yhdistyvät biologia, lääketiede ja insinööritieteet. Keinotekoisia elimiä ja kudoksia voidaan käyttää hoidon lisäksi myös lääkeaineiden testauksessa.

Lähteet: oppikrija, google kuvahaku

perjantai 7. marraskuuta 2014

12. Yksilön tunnistaminessa käytetään uusia keinoja

Ihmisen voi tunnistaa biologisten ominaisuuksien, kuten kasvojen piirteiden, silmien iiristen, sormenjälkien tai puheäänen perusteella. Tätä biologisiin ominaisuuksiin perustuvaa tunnistusta kutsutaan biometriseksi tunnistukseksi. Biologisten tunnisteiden etuna on se, että ne kulkevat aina mukanana, eikä niitä voi unohtaa, hukata tai varastaa. Biologisilla tunnisteilla voidaan korvata mm. avaimet, kulkuluvat ja salasanat, ja niitä voidaan käyttää passeissa, ajokorteissa ja luottokorteissa.


Oikeuslääketieteessä ja rikostutkimuksessa käytetäänn DNA-yksilötunnistusta. Yksilöiden DNA-tunnistuksessa käytetään geenien ulkopuolisia DNA:n toistojaksoja, koska niissä esiintyy runsaasti perinnöllistä muuntelua. Eripituisista DNA-pätkistä muodostuu kullekin henkilölle yksilöllinen koodi eli DNA-tunniste.


Yksilön tunnistamisessa voidaan käyttää mitä tahansa elävän tai kuolleen yksilön soluja, koska DNA on samanlaista niissä kaikissa. DNA-tunnistusta käytetään rikostutkimuksiin, isyystesteihin, sukulaisuuden selvittämiseen, uhrien ja lajien tunnistamiseen, eliöiden alkuperän selvittämiseen ja muuntogeenisten eliöiden tunnistukseen. 

Rikostutkimuksissa tunnistukseen tarvittava näyte saadaan esim. hiuksesta, verestä, syljestä, spermasta tai uhrin kynnen alta tai tupakan tumpista löytyneistä soluista.

Lähteet: oppikirja, google kuvahaku

tiistai 4. marraskuuta 2014

11. Geenitekniikka on muuttanut jalostusta

Perinteisessä jalostuksessa geenejä saadaan siirtymään vain sellaisten lajikkeiden, rotujen ja lajien välillä jotka risteytyvät keskenään. Geenitekniikan menetelmin jalostuksessa siirretään vain haluttujan geenejä. Eläinjalostuksessa ongelmana on usein se, että jalostuseläinten sopivuus periyttäjän on aiemmin voitu määrittää vasta jälkeläisiä arvioitaessa. Viime aikoina jalostusta on pystytty nopeuttamaan genomivalinnan avulla.

Geenitekniikka


Hyötykasvien viljelyssä ovat aina olleet ongelmina epäsuotuisat viljelyolot sekä taudit ja tuholaiset, jotka pienentävät huomattavasti maapallon ravinnontuotantoa. Muuntogeenisiä kasveja on kehitetty yli sadasta viljelykasvista, mutta suurin osa on vasta tutkimusvaiheessa. Muuntogeenisiä kasveja viljellään eniten Yhdysvalloissa. Suomessa on jlostettu muuntogeeniset kylmää ja perunaruttoa kestävät perunalajikkeet, mutta ennen kuin ne saadaan tuotantoon, tarvitaan EU:n hyväksyntä.
Bioteknologian avulla voidaan lisätä sadon määrää ja viljellä lajikkeita, jotka kestävät kuivia olosuhteita ja suolaista maaperää.

Muuntogeeninen maissi

Geenitekniikkaa käytetään perinteisen eläinjalostuksen tavoin tuotannon tehostamiseen, eläinten tautien vastustuskyvyn parantamiseen tai ominaisuuksiltaan muunneltujen maataloustuotteiden tuottamiseen. 
Mikroinjektiota varten tarvitaan munasolujen luovuttajiksi jopa 5-50 eläintä yhtä tuotettua muuntogeenistä jälkeläistä kohti. 

Ruokaa, jonka raaka-aineena on käytetty muuntogeenisiä eliöitä, kutsutaan muuntogeeniseksi ravinnoksi tai useimmiten esim. tiedotusvälineissä geeniruuaksi. Muuntogeeniset elintarvikkeet käyvät läpi tiukan lupamenettelyn, ennen kuin ne pääsevät EU:n alueella kaupalliseen levitykseen. EU:ssa hyväksyttyjä gm-tuotteita ovat maissi, peruna, soija, rapsi, sokerijuurikas, hiivakannat ja bakteeriproteiinit. 


Muuntogeeninen ravinto jakaa kuluttajat kannattajiin ja vastustajiin. Vastustajat pelkäävät, että muuntogeeniset kasvit voivat olla vaaraksi terveydelle ja ympäristölle. Kannattajat pitävät muuntogeeniseen ravintoon liittyviä riskejä pieninä, mutta hyötyjä suurina. 
Pidetään mahdollisena, että muuntogeeniset kasvit leviävät luontoon, jolloin ne voisivat risteytyä lähellä kasvavien samanlajisten viljelykasvien tai luonnonvaraisten sukulaislajien kanssa. 
Kannattajat ovat taas sitä mieltä että se on turvallista, koska geenitekniikka on erittäin tiukasti valvottua, eikä viitteitä sen haitallisuudesta heidän mielestään ole havaittu.

Muuntogeeninen ravinto


























Jalostuksen vaikutukset biologiseen monimuotoisuuteen ovat tulleet uudelleen pohdittaviksi muuntogeenisten eliöiden tuottamisen myötä. Muuntogeenisten eliöiden tuottamuísta astustavat uskovat, että geneettnen monimuotoisuus voi vähentyä.
Kilpeilukykyisempänä muuntogeeninen kasvi syrjäyttäisi luonnovaraisen kannan. Voiko vastustuskykyisyyttä aiheuttava geeni siirtyä luonnossa muihin lajeihin, kuten rikkakasveihin?
Vanhojen maatiaisrotujen ja -lajikkeiden säilyttäminen on tärkeää. Niillä voi olla sellaisia ominaisuuksia, joita tarvitaan tulevaisuuden jalostuksessa. 


Lähteet: oppikirja, google kuvahaku